Kerstboom Optuigen Tips

Een kerstboom versieren is niet altijd makkelijk. Dat is ook gebleken aan de duizenden bezoeken aan dit artikel vorig jaar. Hoe kun je dat het best aanpakken en waar moet je op letten? Wij van Odenneboom.nl hebben de beste tips om je kerstboom te versieren verzameld en deze ondergebracht in onderstaande 6 stappen om je kerstboom te versieren.

 • Werk altijd van boven, maar beneden.
 • Gebruik het liefst 1 of 2 kleuren. Let hierbij op de kleuren van je interieur. Goud en zilver zijn kleuren die bij bijna elk interieur passen.
 • Gebruik je 2 of meer kleuren, kies dan voor ton sur ton (verschillende tinten van de zelfde kleur) of juist voor contrasterende kleuren.
 • Inspiratie nodig en benieuwd naar de trends van 2018?

Kersttrends 2018

Dit jaar gaan we voor allure, een stijlvolle kerst die sprankelt! We zien luxe materialen, zachte stoffen als velvet, glitterende pailletten en veel goud en marmer. Diepe, sterke kleurentonen als aubergine, bordeaux rood, koningsblauw en emerald groen omarmen ons tijdens de feestdagen. Het gevoel van design en overdaad staat centraal, we wanen ons in een chique hotel lobby in wereldse steden. De botanische en etnische invloeden mogen nog steeds niet ontbreken!

Stap 1 – de kerstlichtjes

Er zijn weinig mensen die, hoe leuk ze het ook vinden om een kerstboom op te tuigen, het leuk vinden om de lichtjes in de boom te hangen. Ieder jaar weer dezelfde ellende. Helaas hebben wij ook het antwoord niet. We hebben wel een paar tips:

Tips

 • Een beetje een open deur, maar controleer eerst of de kerstlichtjes werken voordat je ze in de boom hangt.
 • Gebruik nooit een net. Dit lijkt misschien handig, maar doordat de kerstboom taps toe loopt, krijg je een ongelijke verdeling van de lampjes: bovenin veel lampjes en onderin (te) weinig. Daarnaast hangt het net over de boom, waardoor je de snoeren / het touw duidelijk blijft zien.
 • Gebruik LED lampjes. Zo bespaar je energie en heb je minder kans op brand.
 • Gebruik snoeren met een groene kleur, zodat je de snoeren zo min mogelijk ziet.
 • Als je meerdere snoeren hebt met verschillende formaten lampjes, gebruik de grote lampjes dan voor onderin en de kleine voor bovenin.
 • Hang eerst op je gevoel alle lampjes in de kerstboom, met de lampjes uit. Doe daarna, het liefst als het al een beetje donker is, de lampjes aan. Zo zie je meteen hoe de verdeling is. Ga dan steeds een beetje op afstand staan en knijp je ogen samen om de verdeling te checken en verplaats eventueel lampjes. Doe dit totdat je tevreden bent. Je kunt natuurlijk ook iemand anders laten kijken of de lampjes goed zitten en aanwijzingen laten geven.
 • Duw een aantal lampjes wat dieper de boom in, zodat je diepte creëert en de snoer minder goed ziet.
 • Omdat het een rotklus is, kun je de lampjes het beste de avond van te voren doen. Dan is het donker en kun je de volgende ochtend weer vol goede moed aan de slag met de rest van de kersboomversiering (die wel leuk is om te doen!)

Hoeveel lampjes heb je nodig voor je kerstboom?

Natuurlijk is het heel persoonlijk hoeveel lampjes je in je boom wil hebben, maar er zijn hier wel richtlijnen voor. 

Stap 2 – Kerstboomstandaard / pot of mand waar de kerstboom in staat

Bedek de onderkant van de kerstboom met een kleed of doek. Zo bedek je de kerstboomstandaard en ook de snoeren van de lampjes en stekkerbak kun je hieronder stoppen. Je kunt hier een kersboomrok voor kopen. Het is ook mogelijk om hier een stuk stof, een papieren of stoffen tafelkleed of mooi inpakpapier voor te gebruiken.

Stap 3 – guirlanders en slingers

Als je guirlandes en slingers in je kerstboom wilt, dan doe je dit altijd na de lampjes natuurlijk. Zo blijven alle kerstballen en andere ornamenten heel! Ook als je kralen wilt gebruiken, doe je dit voor je de rest van de versiering gaat doen.

Slingers en met name guirlandes zijn een mooie manier om je kerstboom goed op te vullen. Helemaal als je een boom hebt met ‘gaten’ erin of bij oneven takken.

Guirlande met 35 lampjes - 270cm - 230V

Nodig voor kerst guirlande


 takken blauwspar
 bosjes pinus-takken
 takken skimmia
 takken eucalyptus
kerstverlichting:  lampjes
wikkeldraad in een kleur
lint
 kerstballen
dennenappels
kerstdecoratie, bijvoorbeeld sterren


Bind het wikkeldraad niet te strak om het groen, maar een beetje losjes en ruig. Zo ontstaan er leuke frivole lusjes.
Zorg dat er geen draad tussen de kerstlampjes en de fitting komt, anders krijg je kortsluiting.
Maak de guirlande symmetrisch.
Je kunt de guirlande ook combineren met goud, koper, wit, grijze tinten of een accentkleur passend bij je interieur.

Tips

 • Gebruik je slingers, hang deze dan niet aan de puntjes van de takken, maar iets dieper in de kerstboom. Zo creëer je wat meer diepte en kun je straks de rest van de versiering ook nog kwijt.
 • Gebruik je guirlandes, duw deze dan nog iets verder naar het midden van de boom om diepte te creëeren.

Stap 4  – overige kerstversiering

Met overige kerstversiering bedoelen we alle kerstversiering die niet valt onder kerstballen, zoals strikken, bloemen, vlinders, takken etc. Kerstversiering die je niet aan een tak hangt, maar op een tak legt of in de kerstboom steekt. Ook hier geldt weer dat je de wat grotere versieringen onderaan in de boom doet en de wat kleinere versieringen bovenaan.

Tip

 • Bewaar een aantal strikken, bloemen, vlinders, takken etc. om op het einde nog wat eventuele lege plekken op te vullen.

Stap 5 – de kerstballen en ornamenten

Ook hier geldt weer werk van boven naar beneden en hang grote ornamenten onder en kleine boven. Gebruik verschillende vormen door elkaar: ballen, klokjes, pegels etc. Groepeer je ornamenten voordat je begint en begin met de grootste ornamenten en de ornamenten waar je er het meeste van hebt. Op deze manier weet je zeker dat je alles goed verdeeld.

Tips

 • Hang sommige kerstballen wat dieper in de boom en andere wat meer naar voren (natuurlijk nooit helemaal op het puntje, vooral niet als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt).
 • Ornamenten die in de loop hangen of heel duur waren, kun je wat steviger laten hangen door het haakje aan de boven- en onderkant dicht te knijpen.
 • Zorg ervoor dat het ornament altijd vrij hangt en dus niet steunt op een andere tak.

Stap 6 – de finishing touch

Bijna klaar! Zet de lampjes aan en bekijk de boom van een afstandje. Als het goed is heb je nog een paar ‘overige kerstversiering’ van stap 4 bewaard. Zie je nog lege plekken, vul die dan hiermee op. Zet de piek op de boom en klaar! Nu is het tijd om te genieten van je mooie kerstboom.

Afbeeldingsresultaat voor KERSTBOOM OPTUIGEN

Heb jij nog aanvullende tips? We horen het graag. Laat hieronder je reactie achter!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: