Heerlijke Frisse Kerstkoekjes Met Citroenschil

Dankbaarheid uiten hoeft niet altijd duur te zijn, verras u vrienden, collega’s of wie u maar dankbaar bent . Met een eenvoudig prachtig speciaal uniek cadeau

Wat heb je nodig?

 • 210 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 85 gram lichte basterdsuiker
 • 125 gram boter, op kamertemperatuur
 • 1 ei, geklutst
 • 1 eetlepel melk
 • snufje zout
 • rasp van 1 citroen
 • bakpapier
 • uitsteekvormpjes

Voor de decoratie:

 • 1 ei, geklutst om de koekjes mee te bestrijken
 • amandelschaafsel
 • grove suiker

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een grote kom en doe de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, boter, ei, melk en zout erin. Ik gebruikte lactosevrije melk en dat werkte prima! Doe er ook de helft van de citroenrasp erdoor. Kneed het tot een soepel deeg, strooi er een beetje bloem overheen en wikkel het in huishoudfolie. Leg minimaal 30 minuten in de ijskast (ik heb het nog een stuk langer in de koelkast gelaten, omdat ik enorm warme handen heb en zeker wilde weten dat het deeg stevig genoeg zou zijn). Wanneer je het deeg uit de ijskast haalt en het voelt nog iets te klef aan kun je er altijd nog een klein beetje bloem aan toe voegen.

kerstkoekjes in de maak

Rol het deeg vervolgens uit op een met bloem bestoven werkplank tot een plak van ongeveer 4 mm dikte. Maak de kerstkoekjes door de vormpjes met een glas of speciale uitstekers uit het deeg te steken. Steek ook in het midden van het koekje een gaatje van ongeveer 1 cm. Je kunt hier bijvoorbeeld een appelboor voor gebruiken (of een stevig rietje, werkt perfect).

Leg alle koekjes op een ingevette of met bakpapier bekleedde ovenplaat en bestrijk ze met het ei. Versier de koekjes met het amandelschaafsel, grove suiker en het overgebleven citroenrasp. Ik was zo stom om het amandelschaafsel te vergeten, maar ze waren gelukkig toch heerlijk. Bak de kerstkoekjes in 10 tot 15 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Let op, soms lijkt het aan de bovenkant van de koekjes of ze nog niet gaar zijn (dan zijn ze nog licht en zacht) maar check ook de onderkant. Deze kleurt altijd sneller!

fleskoekje
DSC_0371

Zelfs als je nog nooit koekjes gebakken hebt, lukken deze kerstkoekjes, echt waar. Als ik het kan, kan jij het ook ;-).Je kan het ook als een cadeautje uitgeen, bv: Aan de juffers en de meesters. Of de taxichauffeur , die u kinderen een heel jaar veilig naar school en huis brengen, U collega en goede vrien{in) ;)Met een paar retrorietjes aan een flesje Jillz Red. Leuk hè?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: