Gelukkig Zijn Zit In Kleine Simpele Dingen

Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat geluk voor een groot deel maakbaar is?

Slechts 10 % van je geluksgevoel wordt bepaald doot omstandigheden( en daar zit je juist nu vaak in, als je de studie af hebt, als de kinderen op hun plek zitten, als je wat meer geld had, als je nu eens 10 kilo afgevallen bent, als je nu eens dat mooie huis of auto kan kopen, als je weer een baan hebt)etc.

Voor 50% wordt je geluksgevoel bepaald door je genen/je overtuigingen. Je eerste leraren zijn immers jouw ouders/opvoeders. Van 0-6 jaar ben je een soort van i-pod mini die alles opneemt wat je opneemt wat je ouders denken, voelen, uitstralen en zeggen. Dit is het bandje dat vervolgens de hele dag in je hoort afspelen. Je onderbewuste, je overtuigingen en patronen.

Heb jij geleerd om naar een half volle of naar een half lege glas te kijken?

Afbeeldingsresultaat voor kopje half leeg

Het goede nieuws is dat 40% van je geluksgevoel maakbaar is. Waarom is dit dan eigenlijk geen vak op school? Want wat willen we voor alle kinderen waar we van houden? Niet dat ze arts of docent of timmerman worden maar dat ze gelukkig zijn en als dit nu voor een groot deel kunt leren. Een gemiste kans van het onderwijs. Hoe vroeger je begint, des te beter. Op de basisschool hoef je de kinderen namelijk niets te leren op dit vlak. Je hoeft ze alleen maar te herrinneren en het vers houden van wat, ze diep van binnen (nog) weten maar wat ze weer kwijt raken als we er geen bewuste aandacht aangeven.

Wetenschappers hebben onderzocht hoe mensen zich gedragen die aangeven dat ze bijzonder gelukkig zijn. Dit zijn de kenmerken van deze mensen:

  1. Ze besteden veel tijd aan hun familie en vrienden en genieten van hun aanwezigheid
  2. Ze helpen graag anderen
  3. Ze zijn optimistisch over hun toekomst
  4. Ze voelen zich zelfverzekerd
  5. Ze genieten van de fijne dingen in het leven en ze leven in het nu. Ze tobben niet vaak over nare dingen, want daar kunnen ze toch niets meer doen.
  6. Ze bewegen veel en eten gezond
  7. Ze weten wat ze in hun leven willen bereiken en werken daar ook steeds aan meer genieten van het onderweg zijn, elke stap in het nu
  8. Ze raken niet snel in paniek, weten om te gaan met tegenslagen en schieten niet steeds in de stress.
  9. Ze leven met passie ze durven ergens helemaal voor te gaan, iets met hart en ziel te doen
  10. Ze zijn dankbaar en laten dat ook blijken.

Herken je dat , dat je er wel bent fysiek maar dat je er niet echt bent in het hier en nu? Kinderen zijn mooie spiegels zij laten zien of je er wel echt bent anders worden ze heel lastig. Bijvoorbeeld als je denkt ,snel de kinderen naar bed, en dan is het nu “me-time”voor jouw. Succes verzekerd dat ze er een aantal keren uitkomen en nog veel meer van je aandacht zullen op eisen en als de “me-time”uiteindelijk is aan gebroken val je uitgeput op de bank in slaap.

Het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven is dan ook echt in het moment zijn met hem/haar. Iemand die een moeilijke tijd door maakt bijvoorbeeld er “gewoon”zijn, just be, je hoeft geen oplossingen aan te dragen voor ze. Er alleen maar zijn en met volle aandacht luisteren, de goede vraag op het goede moment stellen opdat zij zich zelf herinneren aan hun innerlijke wijsheid.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je spreekt kun je 125 woorden per minuut (WpM) zeggen. Als je luistert kun je zeker 300 ( WpM) bevatten. We kunnen dus veel sneller luisteren dan praten.( ongeveer 3 x zo snel). 

Dat betekent dat we tijdens het luisteren ruimte over hebben in ons hoofd voor andere dingen. Lastig want juist door deze ruimte kunnen we ons laten afleiden door onze innerlijke stem. Je hoofd gaat onder tussen te keer met invullen van dingen die je hoort. Jouw eigen ervaringen erop projecteren en jouw overtuigingen erop loslaten. Probeer om dit te voorkomen door te letten op de non- verbale communicatie en op je ademhaling en roep jezelf steeds weer liefdevol terug in het moment. Alleen het feit dat je, je hiervan bewust bent, helpt al vreselijk goed om meer in het moment te zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: