Een Doel Bereik Je Stap Voor Stap

Er zijn drie soorten doelen: Resultaat gerichte doelen, Prestatie gerichte doelen en proces gerichte doelen.

Resultaat doel

Reswultaatdoel is het doel , wat je wil bereilen. Je wilt 15 kilo afvallen, met minder stress werken, zonder schulden leven, op vakantie gaan, een nieuwe auto, etc.

Maar om dit te bereiken is een traject, een route. Een proces , waarin je stap- voor-stap werkt aan je resultaat. En dat proces kun je verdelen in proces en presentatiedoelen.

resu;taat doelen gaan over de uiteindelijk uitkomst. Ze zijn vaak gebaseerd op een ander.Ze zijn belangrijk voor je motivatie, door deze doelen dagelijks te visualiseren, blijf je geinspireerd. Je houdt de winst voor ogen, steeds weer opnieuw. Ook als je het moeilijk hebt. Het dagelijks herinneren van wat je wilt bereiken, maakt de weg ernaar toe een stuk makkelijker.

Afbeeldingsresultaat voor goal

Maar om dat grote eind resultaat te bereiken heb je een stappenplan nodig Je zult moeten nadenken over war er moet gebeuren om je resultaten stap-voor-stap te bereiken.

Deze stappen kun je verdelen in proces doelen en prestatie doelen. De meeste mensen zijn gewend om resultaatdoelen te hebben, Maar het blijkt dat je met prestatie en procesdoelen meer effect hebt.

Proces doelen

Deze doelen zijn er opgericht op dingen die je wilt bereiken op weg nar je doel. Wil je afvallen zou je eerste prestatiedoel kunnen zijn, een glas water drinken ’s ochtends. Wil je mensgerichter werken, 1 x per week met een werknemer een persoonlijk praatje houden. Wil je productiever zijn, kun je dagelijks een focus blok inplannen. Wil je meer loslaten, je gaat elke dag om 17.00 naar huis. Wil je minder werken, Zeg overtuigend 3 x 5 keer NEE op een dag( blijf oefenen)

Het helpt je om de lange weg naar de top onder te verdelen in hapbare stukken. Je werkt met kleinere successen. Zo blijf je gemotiveerd en word de weg naar je einddoel duidelijker. Stap-voor-stap kom je dichter bij je uiteindelijke doel.

Prestatie doelen

Deze presentatie doelen, zijn gekoppeld aan jouw eigen handelen of gedrag. Zoals tijdens een gesprek echt doorvragen en luisteren. Wat wil jij zelf presteren. Wat ga jij zelf veranderen om je resultaten uiteindelijk te behalen? Waar moet jij uit je comfortzone stappen, om het echt nu eens anders te doen, dan dat je tot nu toe deed.

Deze doelen zijn oefeningen die je laat zien op weg naar jouw einddoel. Ze vergen inzet en toewijding om je resultaat te kunnen realiseren. Het geeft je de kans om de juiste technieken en vaardigheden aan te leren. Ze geven je vaak een ontzettende groei in je houding als mens.

Afbeeldingsresultaat voor work smarter

Wat zijn jouw doelen?

Zet je einddoel op papier, Welke proces doelen horen daarbij? En welke prestatiedoelen vormen voor jouw een uitdaging?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: