Feiten Zijn Herinneringen In Het Verhaal Dat We Ons Zelf Vertellen

Het is niet je vader of moeder, je leerkracht van vroeger, niet je partner, niet je baas die jouw verteld dat jij iets niet mag. Dat jij niet goed genoeg bent. Dat jij het niet waard bent. Wat zij hebben gedaan of gezegd zijn feiten die jij inzet als aandenken in jouw verhaal.

Als je , jouw aandenken eens op een andere plek zet , krijg je een nieuw inzicht en een ander standpunt. En daarmee een heel ander verhaal.

Mogelijkheden

Dat geeft je hele andere mogelijkheden. Ruimte voor conclusies, ruimte voor een nieuw verhaal. Verhalen die je niet langer afkraken, neerhalen, wegzetten. Het geeft je ruimte voor een verhaal in waar je door hebt hoe die opmerkingen en acties geinterpreteerd kunnen worden. Hoe ze ontvangen kunnen worden.

Hoe ontvang jij iets?

Het is aan jouw, hoe je een opmerking ontvangt. Trek jij het je aan? Vecht je er tegen? Zie jij het als een stuk informatie, waar je in kan kiezen? Wat je er mee kan doen? Of heb je er totaal geen hechting mee en kun je het a la minuut van je schouders laten glijden?

Zelfvertrouwen

Hoe sterker jij in jezelf geloofd, hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe meer je van jezelf gaat houden, hoe eenvoudiger je kunt kiezen wat je met zo’n opmerking wilt doen.

Verhalen die we ons zelf vertellen

Dit gaat vaak over. Ik ben niet goed genoeg, ik ben te slap, te lui, te dik, te zelfzuchtig, te egoistisch, te dom, te ongezellig, te…veel of te weinig van wat dan ok. In je gedachten ord dit bewust, maar vaker nog onbewust aangevuld met de zin, als: DAAROM ben ik niet genoeg om lief gevonden te worden, daarom hoor ik er niet bij, daarom ben ik niet goed genoeg.

Er is niemand in jouw leven die zoveel negatieve dingen over jouw zegt, als jijzelf

Wij zelf doen onszelf zo veel pijn. Wij zelf halen onszelf zo neer. Wij zelf zijn zo hard voor ons zelf. Akelige aannames, onjuiste aantijgingen. Dit zeggen we tegen onszelf via opmerkingen in ons hoofd. Als korte of langere verhalen die we onszelf vertellen. Als je eens aale onvriendelijke opmerkingen over jezelf, een dag zou opschrijven, dan zou je in geval van getrouwd zijn waarschijnlijk stante pe een echtscheiding aanvragen

Opmerkingen

De verhalen die jij je zelf vertelt zijn ontstaan uit opmerkingen, blikken van anderen, reacties die jij ooit op een bepaalde manier hebt geinterpreteerd. Ze zijn door de jaren heen hun eigen leven gaan leiden: Feiten zijn aandenken in het verhaal dat jij jezelf vertelt. Nu mag je toestaan dat die feiten een andere plek op jouw leven krijgen.

Nieuw verhaal

Ga een nieuw verhaal over jezelf creeren. Eentje die je wel fijn vindt om te horen. Waarin jouw eigenheid wel goed tot zijn recht komt. Een nieuw verhaal over wie je eigenlijk, werkelijk ben, die bij jouw past.

Om hier mee te beginnen lijkt misschien heel erg moeilijk. Maar achter haal eerst wat je, jezelf nu dagelijks verteld en waarom? Is dit je eigen verhaal. Of van iemand anders. Soms moet je heel diep graven, om bij het punt te komen, waar jouw verhaal is begonnen. En als je dit achter haalt hebt, Kun jevan uit daar een nieuw vertrek punt starten.

Afbeeldingsresultaat voor wij vertellen ons zelf verhalen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout
%d bloggers liken dit: